bener
  • Naslovnica

Sakramenti – moj put do prijateljstva s Bogom

Pod ovim je motom 20.-22. listopada 2006. održan XX. Sabor mladih katolika Gospićko-senjske biskupije u obliku duhovnog vikenda u Lovranu. Neki su već treći put, a neki tek prvi imali prilike u dva dana molitve, pjesme i druženja produbiti svoju vjeru i učvrstiti osobnu vezu s Bogom. Upravo su sakramenti ''vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti''. No, ovaj nam je duhovni vikend pomogao da napredujemo u poimanju sakramenata i maknemo se s ove prvopričesničke definicije. Iskusiti djelovanje milosti Božje po sakramentima u vlastitom životu, bio je osobni zadatak i misija svakoga od nas.

Nakon ugodne vožnje autobusom iz Ogulina do Lovrana uslijedio je najveći izazov: što brže pretrčati stotinjak metara do odredišta. Pokisli (ali jaki duhom!) stigli smo u Dom pastoralnih susreta, gdje smo smještani po sobama. Prvo okupljanje dogodilo se za večerom u 19 sati, a s duhovnim dijelom programa započeli smo predavanjem dr. sc. Božidara Mrakovčića, profesora Svetog pisma na Teologiji u Rijeci. Svaki je sakrament utemeljio Isus Krist na korist svojih vjernika, rekao je vlč. Mrakovčić, i ako ih primamo s vjerom, sakramenti djeluju u našem životu. Sam Krist je Prasakrament, dar Boga Oca ljudima, jer ''Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga Sina Jedinorođenca da nitko tko vjeruje u njega ne propadne, nego da ima život vječni''. Govoreći o svakom pojedinom sakramentu, vlč. Božidar pokušao je, na osnovu biblijskog utemeljenja, izvući bit, smisao tih darova Božjih.

Iste smo večeri prvi put zajedno molili večernju molitvu. Upravo se u toj molitvi po korovima mogla osjetiti sva ljepota zajedništva, jednakost ljudi koji stoje pred Bogom. Uz kratko čitanje i molitvu Gospodinu, mirno smo završili prvi dan našeg susreta.

U subotu smo od ranog jutra bili na nogama (čitaj: trebali smo biti) jer je već u 8 na rasporedu bila jutarnja molitva. Zahvala Bogu za novi darovani dan dala nam je snage da u istom duhu i nastavimo. Nakon što je na XIX. saboru u Senju izabrano privremeno vodstvo Sabora, potvrđen je prijedlog sastava Predsjedništva. Imena osoba koje su zauzele odgovorne uloge u vjerskom životu mladih u biskupiji možete pronaći u novom Osvitu, ali ne bih mogao uskratiti to zadovoljstvo Otočanima i ne spomenuti da je za novu predsjednicu Sabora mladih katolika Gospićko-senjske biskupije izabrana Iva Dasović. Ivi čestitam i želim joj blagoslov Božji na ovoj odgovornoj dužnosti! Na prijedlog mons. Rogića osnovana je i molitvena grupa s predstavnicima iz svih dekanata, koja će birnuti za molitve na našim budućim saborima.

Tijekom subote imali smo prilike slušati predavanja dr. sc. s.. Nele Veronike Gašpar. Tema su ponovno bili sakramenti, a predavanje je bilo vrlo zanimljivo zbog pokušaja sestre Nele da sakramente pokuša gledati onakokako ih danas gledaju mladi, pa onda i ispraviti neka pogrešna shvaćanja. Zanimljivo bi bilo spomenuti i rezultate ankete provedene među vjeroučenicima. Na prvo su mjesto kao zadaću Crkve stavili pomaganje potrebitima, dok su sakrementi i navještaj Evanđelja tek na zadnjem i predzadnjem mjestu. Citati poznatih osoba iz vjerskog, znanstvenog i umjetničkog života predavanje su učinili još zanimljivijim, a posebno bih izdvojio izjavu Alberta Einsteina koji je rekao: ''Znanost može bez religije i religija može bez znanosti. Ali, čovjek ne može ni bez jednog ni bez drugog.''

Vjernici su pozvani svjedočiti nadu, a u toj im zadaći pomau i sakramenti. Njihovo značenje pobliže nam opisuje naziv iz istočne tradicije, sveta tajna. Primjer Ludviga von Beethovena trebao bi potaknuti svakog od nas na razmišljanje. Taj je veliki skladatelj potpuno gluh skladao ''Odu radosti'', dok bi mnogi danas u takvoj situaciji skladali ''Odu očaja''. Vjera je pokretačka snaga, vatra Duha koja čovjeka poziva na nadu i ljubav.

''U sakramentima prepoznajemo smisao Otkupljenja – dar Duha'', rekla je s. Nela. Rad po grupama bio je posebno zanimljiv, više razgovor nego predavanje. Sabornici su postavili dva pitanja: zašto Židovi nisu prepoznali Mesiju i zašto su kod nas žene religioznije, za razliku od istoka gdje u židovstvu i islamu otac vodi vjerski život u obitelji. Iz vlastitog velikog religijskog i životnog iskustva s. Nela pokušala je odgovoriti na pitanja mladih (p.s. od sto glasa, glasa čuti nije!)

Večer smo proveli u društvu braće iz Taizéa. Brat Urlich i brat Lucas, koji već nekoliko tjedana borave u hrvatskoj zbog pripreme Europskog susreta nladih koji će se održati u Zagrebu 28.12.2006.-1.1.2007. unijeli su duh Taizéa u našu malu zajednicu. U molitvi na taizéovski način molili smo posebno za jedinstvo Crkava, da se ostvare Kristove riječi ''Da svi budu jedno'' (Iv 17,21).

U 18 sati slavili smo i svetu misu na kojoj su pjevali mladi uz instrumentalnu pratnju Sanija Francetića. Mons. Rogić je u propovijedi govorio o važnosti svjedočenja Krista u suvremenom društvu. ''Krista nije lako svjedočiti, ali treba biti hrabar, i vlastitim primjerom pokazati drugima da ga slijede'', rekao je mons. Rogić. Sveta se euharistija dijelila pod obje prilike.

Nakon večere braća iz ekumenske zajednice Taizé predstavili su nam svoju zajednicu. Uz kratki film i riječi brata Urlicha (kojem moramo čestitati na dobrom poznavanju hrvatskog!) bolje smo upoznali duh Taizéa, koji svake godine privlači desetke tisuća mladih na ''Hodočašće povjerenja na zemlji''. Najzanimljiviji dio večeri bio je za mnoge program koji su pripremili animatori iz salezijanskih župa Jarun i Podsused, Vjerko i Josipa. Uz ples, pjesmu, igre i trikove vrijeme nam je brzo prošlo i dobro smo se zabavili. Vjerujem da je ova večer mnoge potakla da se i sami prijave za školu animatora. I ovu smo večer završili ispitom savjesti i molitvom Gospodinu, koji nas je obdario još jednim danom punim svoje milosti.

Misijsku smo nedjelju započeli jutarnjom molitvom, a nastavili drugom sjednicom XX. Sabora. Mons. Tomislav Rogić, biskupijski povjerenik za pastoral mladih, pozvao je sabornike da se uključe u školu animatora. Hodočasnički-športsko-rekreacijska grupa planira hodočašće mladih u Saborsko, gdje su nedavno postavljene postaje Križnoga puta u prirodi, a i grupa za druženje pod Silvestrovim vodstvom sigurno neće zakazati. Ponovljen je i poziv mladima da u vrijeme došašća svojim odricanjima i rukotvorinama pomognu potrebitima, a ovogodišnji će prihodi biti namijenjeni gladnima u Africi. Uredničku palicu Osvita od Hrvoja Magdića preuzela je novoizabrana predsjednica Sabora Iva Dasović, koja je sabornike pozvala da svoje novinarske, literarne i likovne pokušaje podjele s drugima. Idući, XXI. sabor, najavljen je za 9. prosinac u Ogulinu.

Nedjeljno je misno slavlje predvodio mons. Rogić uz sudjelovanje osamdesetak mladih koji su misnom žrtvom zahvalili Bogu na predivnom vikendu molitve, duhovnosti i prijateljstva. Mons. Rogić još je jednom mladima posvjestio važnost sakramenata za njihov osobni vjernički život, i pozvao ih da se otvore Božjem pozivu.

Nakon ručka, oprostili smo se s Lovranom na najljepši način – pjesmom! Uz Cocu i Srkija iz sastava Ben Hur glazbeno smo proputovali Lijepu našu uzduž i poprijeko, a našlo se i suvremene duhovne glazbe. U autobusu za Ogulin nije bilo ni najmanje dosadno, uz (ne)uspjele glazbene pokušaje pojedinih sabornika, šale i pitanja. Najteži je dio mnogima bio predstaviti svoju župu i nerjetko siromašan duhovni život mladih u njoj. Nadam se kako će ovaj duhovni vikend pridonijeti jačanju duhovnosti mladih u našoj biskupiji, a naše ćemo novo Predsjedništvo pratiti svojim molitvama.
Zaključak? Svjedočiti Krista po sakramentima!

Željko Mačić

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice