bener

Homilija uz nedjelju Dobrog pastira - 1

4. vazmena nedjelja - 2007.

Nedjelja Dobroga pastira

Nacrt homilije (2) - ako je na misi nešto više djece i mladih

 

Poštovani vjernici!

            Nije svejedno za kime poći 

            Kako je ohrabrujuće danas čuti Isusovu ponudu onima koji ga žele slijediti, a  koju nam prenosi Ivan apostol i evanđelist: Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke. Da, upravo danas, kada nas obasiplju raznovrsne ponude. Svi nešto nude i očekuju da ih se slijedi. Ali nije svejedno koga izabrati za vođu i uzora. Razumljivo je da nije lako, osobito djeci i mladima, snaći se u toj 'zbrci glasova'. Nama kršćanima je jasno da se nitko ne može usporediti s Isusom. On obećava posvemašnju sigurnost da nas 'nitko i ništa neće ugrabiti iz ruke Očeve'. On, kao mnogi, ne nastupa nekom demagogijom već, naprotiv, naprotiv daje život za svoje, vodi ih na 'izvore vodâ života', kako bi i oni živjeli punim uskrslim životom. Stoga i danas moramo s današnjim otpjevnim psalmom s radošću klicati: Njegov smo narod i ovce paše njegove. On nas stvori i mi smo njegovi. Jer dobar je Gospodin i dovijeka je ljubav njegova.

            Isus poučava apostole i sve buduće vođe Božjega naroda da ga slijede, da budu pastiri kao On. To pastirsko zvanje traži  predanje i radosno služenje. O tome mora voditi računa svatko tko se želi odlučiti za njegov program, a pogotovo stupiti u njegovu posvemašnju službu, u svećeničkom ili redovničkom zvanju.

Uvijek, a posebno danas u nedjelju Dobroga pastira dužni smo bolje razmisliti o nasljedovanju Isusa, o pastirskoj službi Crkve.

            Kako biti svjedoci Božje ljubavi?

            Papa Benedikt XVI,. u svojoj poruci za 16. svjetski Dan mladih ove godine poziva mlade da budu svjedoci Kristove ljubavi, a što će se očitovati najprije kroz uključivanje u život velike duhovne obitelji, to jest Crkve, u konkretnoj župnoj zajednici i crkvenim pokretima i skupinama mladih, a što će ponekad tražiti i odricanje od ponekog zabavnog sadržaja, kako bi se prihvatila žrtva zalaganja. Tu je, zatim, bitna priprava na budućnost koja ih čeka, odnosno na zasnivanje obitelji, ispunjeni Kristovom sebedarnom ljubavi, jer kršćanski brak jest pravi poziv u Crkvi. Ali tu svakako spada i spremnost reći svoj "da" ako Isus nekog pozove da ga slijedi na putu svećeništva ili redovništva.   

            Pomoć mladima u promišljanju o ispunjenijoj budućnosti

            Dragi roditelji i svi župljani ove župne zajednice!

            Danas sam dužan podsjetiti na naš zajednički zadatak pomaganja mladima da budu zauzetiji u  promišljanju  o svojoj budućnosti, o punijem životu, o životnome uspjehu, poput onoga mladića iz Evanđelja koji je Isusa pitao što bi dobroga mogao činiti da ima život vječni. To je život ispunjen određenim idealima. Kolike li odgovornosti na vama da podržavate taj zanos vaše djece za idealima. Vi zacijelo želite dobro svojoj djeci i sanjate kako bi bilo dobro da izaberu ono zvanje koje će im biti korisnije, gdje će bolji uspjeti, da ne bi slučajno morali patiti kao neki od vas. Međutim, ne bi nikako bilo dobro da im govorite da izabiru ono gdje će lakše proći, gdje ne treba neke posebne žrtve. Jer, prije ili kasnije pokazuje se da nije nipošto dobar onaj odgoj koji ne pripravlja i na odricanje u istinskom sebedarju, bez čega nema budućnosti ni roditeljski ni bilo koji drugi poziv.

            Nema sumnje da je sveta roditeljska dužnost poštivati odluku djeteta ako ono želi krenuti na put svećeništva ili redovništva. Ako je to put koji im je Bog namijenio, nemojte slučajno biti prepreka. Naprotiv, budite oni koji će dijete poticati, hrabriti i podržavati. Jer taj je put plodan ne samo za njihovo ostvarenje u Kristu i istinsku sreću već za tisuće onih kojima će poput Krista služiti.      

            A vi djeco i mladi, vježbajte se da prepoznate dobru volju i svaki lijepi savjet svojih roditelja, odgojitelja i posebno svećenika. Danas se, naime, neki jako trude da umanje ili otklone autoritet a time i odgovornost roditelja, odgojitelja i vjeroučitelja, a osobito svećenika kao vašeg prijatelja. Tada nastupa neki 'veliki brat' koji želi ovladati vašim mislima, životima i vašom budućnosti.

            Mladi - pozvani i sposobni za sebedarno služenje

            Draga djeco i mladi! U okviru razmišljanja o budućnosti, pogotovo kroz vjeronauk u školi i na susretima u župnoj zajednici, zacijelo treba stvoriti prostor i za pitanje glavnoga životnog Učitelja, Isusa, koji nam se danas predstavlja kao Dobri pastir: Uđi u 'moje stado', u zajednicu mojih prijatelja. Dođi i slijedi me u pastirskoj službi, u svećeničkom zvanju! Reći ćeš možda: pa ja sam uključen u kršćansku zajednicu, nastojim ići Kristovim putem. Jasno je da smo svi pozvani slijediti Kristov poziv na 'život u punini'. Sva je Crkva pozvana i poslana u svijet da snagom Duha Svetoga nastavi Kristovo poslanje. Svatko ima udjela u poslanju Crkve priznavanjem i širenjem vjere, sudjelovanjem u slavljima, molitvom i svjedočenjem kroz djelotvornu ljubav. Svako sebedarno zvanje je Bogu drago, od odaziva na stvaranje obiteljske zajednice, na razna zalaganja unutar društvene ali i kršćanske zajednice. Ipak, On sigurno poziva neke da se uključe u red onih koji će ga izbližega  slijediti u svećeničkom zvanju, da predvode zajednicu njegovih vjernika. Poziv 'slijedi me', odnosi se i na one koji osjećaju da bi se mogli uključiti u red zavjetovanih za vršenje evanđeoskih savjeta (čistoće, siromaštva i poslušnosti), u redovnike ili redovnice koji daju osobito svjedočanstvo ljubavi prema Bogu iznad svega.

            Ne dajte se obeshrabriti

            Ako taj poziv stigne i do vas, nemojte ga ušutkati, već pustite da se razvije do zrelosti zvanja. Nemojte misliti da niste za to, da ste grešni i nesposobni za takav uzvišeni poziv, odnosno da onaj koji želi odgovoriti na Božji poziv mora biti savršen. Naprotiv, Isusu naše slabosti i ograničenja nisu nikakva prepreka, uz uvjet da nas čine svjesnijima činjenice kako nam je potrebna njegova preporoditeljska ljubav, trajno obraćenje. Njegova je ljubav moćna da promijeni čovjekovo srce, da nas osposobi za prenošenje Božje ljubavi braći, kao što je to učinila s apostolima na obala Genezaretskoga mora, s Marijom Magdalenom i ostalim ženama, s tisućama kroz povijest koji su, svaki na svoj način, posebno u svećeništvu ili redovništvu svjedočili Božju prisutnost u svijetu. Ne dajte se smesti kada čujete razne priče na račun svećenika, pa možda i u svojoj obitelji. Sjetite se što su sve Isusu pripisivali, onda pa čak i danas u nekim 'kodovima i filmovima'. Zanimljivo je, dok više ili manje svi svećenika barem nekad u životu  trebaju, u isto vrijeme mnogi su spremni omalovažavati njegovo djelovanje. Nije isključeno da zbog pomanjkanja podrške poneki svećenik počinje gubiti volju. Vi mladi možete mu biti najveća podrška i radost kad se uključujete u život župne zajednice. A koje li tek radosti za svećenika kada vidi da se netko odlučuje da ga naslijedi u svećeničkom poslanju!

            Poštovani župljani! Uključite se u ovoj "Godini duhovnih zvanja" u Riječkoj metropoliji, a u povodu 200.te obljetnice Senjskog sjemeništa, u neke inicijative osobito molitvene skupine za duhovna zvanja. Molite se da mladi ne posustanu jer Isusov glas i naši poticaji da ga slijede može lako biti prigušen jačim i zamamnijim pozivima i ponudama. A sve u uvjerenju da ustrajna i pouzdana molitva, pogotovo ako je popraćena nekim drugim pothvatima, postiže uspjeh. Moramo, naime, biti svjesni da zajednica bez zvanja je kao stablo koje se suši, gubi svoju snagu.

            Podržite svoje svećenike, prijateljski ih upozorite ako treba na vjernije služenje. Ohrabrimo mlade koji se školuju, bilo sjemeništarce i bogoslove, redovničke kandidate i kandidatice. Hvala svima koji pomažu njihovo školovanje, bilo kao sjemeništaraca/gimnazijalaca u Zadru ili bogoslova u Rijeci, kao i naše starije i bolesne svećenike.

            Mladi koji se opredjeljuju za duhovno zvanje svjedoci su novosti koju Bog priprema svima nama. Oni se stavljaju u službu Kristova nauma spasenja, te velebne Božje novosti. Svi smo,  a posebno mladi, pozvani su dati veći doprinos upravo tom Božjem 'novom', za što se u svećeničkom ili redovničkom pozivu pruža prava prilika. Dao Bog da i u našoj župnoj zajednici bude onih koji će znati čuti taj Božji zov.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

VJERNIčKA MOLITVA

 

Predvoditelj:

Krist je došao k nama da imamo život. Mi često zatvaramo srce pred Njim i otklanjamo njegov dar. Danas nastojmo poslušati njegov pastirski glas.

 

1.  Ne dopusti, Gospodine, da tvoj poziv da te slijedimo ne bude zaglušen zavodljivim glasovima prolaznosti i bezbrižnosti, molimo te.

2.  Prosvijetli naše roditelje da znaju usmjeravati svoju djecu za slušanje tvojih nadahnuća u opredjeljenju za istinski život, osobito za sebedarno služenje u kršćanskoj zajednici, posebice u svećeničkom ili redovničkom, molimo te.

3.  Pomogni našim mladima da znaju prepoznati glas Krista pastira koji ih zove u svećeništvo, molimo te.

4. Pomozi, Gospodine, da naša župna zajednica bude istinski poticatelj i podržavatelj mladih u opredjeljivanju za duhovni poziv, molimo te.

5.  Podrži naše sadašnje pastire, papu, biskupa i župnike, da ustraju na putu služenja poput tebe kao Dobroga pastira, molimo te.

6. Naše pokojne biskupe, svećenike, redovnike i redovnice, i sve one koji su ti vjerno služili kao istinski kršćani, primi na svoje 'vječne pašnjake', u život vječni, molimo te.

 

Nb. Na kraju cijela zajednica moli Molitvu za duhovna zvanja koja se ove godine redoviti moli.

 

 

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice