bener

Kronika događanja 2012.

Kronika događanja vezana uz CHM i uz aktivnosti Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij

15. siječnja 2012. Održana je komemoracija žrtava u Gvozdanskom iz 1578. godine. Nakon mise bila je posebna molitva pred spomenikom žrtvama Drugog svjetskog rata.

17. siječnja 2012. Na inicijativu dr. Vlade Šakića, ravnatelja Instituta za društvena istraživanja „Dr. Ivo Pilar“, održan je u Gospiću susret povjesničara s biskupom Bogovićem. Glavnina sudionika bila je iz spomenutog Instituta „Dr. Ivo Pilar“ i Hrvatskog instituta za povijest. Sudjelovali su također i stručnjaci iz Gospića. Glavna tema je bila utvrđivanje načina organizacije istraživanja povijesti Like i Gospićko-senjske biskupije. Budući da će Komisija HBK za hrvatski martirologij organizirati u travnju znanstveni simpozij o žrtvama i mučenicima komunističke vlasti u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, okupljeni su smatrali uputnim da se u Hrvatskom institutu za povijest održi prethodno pogovor na istu temu. Oba instituta spremna su pomoći u organizaciji simpozija i u stručnoj suradnji.


20. siječnja 2012. dovezeno svetohranište (tabernakul) za CHM. Izrađeno je u Italiji, a dar je Mare i Drage Pavlinovića iz Livna. Podnožje je izradio Stipe Vrandečić iz Pučišća prema nacrtu Radoslava Bužančića i Marijane Kovačić iz Splita.


23. siječnja 2012. Hrvatska biskupska konferencija prihvatila program znanstvenog skupa o žrtvama komunističke vladavine koji će se održati 25. i 26. travnja 2012. godine.
25. siječnja 2012. održana je treća sjednica Komisije za hrvatski martirologij.
26. siječnja 2012. održan je sastanak Ureda za istraživanje komunističkih zločina. Nove vlasti nastoje „utopiti“ Ured u Ministarstvo branitelja i tako mu oduzeti samostalnost, koju ima po važećem zakonu.

31. siječnja 2012. Na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu podržan prijedlog znanstvenog skupa o žrtvama komunističkih zločina. Prijedlog predsjednika Komisije za hrvatski martirologij, mons. Mile Bogovića, da bi svaka biskupija trebala imati svoje povjerenstvo za istraživanje žrtava i mučenika na svom području također je prihvaćen s time da biskup Bogović pošalje predsjednicima konferencija prijedlog kako bi trebao biti organiziran rad toga povjerenstva.

3. veljače 2012. biskup Bogović sastao se s br. Zdenkom Vidovićem, DI. Vidović će dati svoj prijedlog ideje mozaika na temu „Isus uskrišava na Krbavskom polju i k njemu dolaze hrvatski mučenici“.
10. veljače 2012. Predsjednik Komisije HBK za pravdu i mir (Justitia et Pax) uputio je ministru branitelja poruku da ne „utapa“ Ured za istraživanje komunističkih zločina u svoje ministarstvo jer se onda gubi potrebna neovisnost Ureda, što mu važeći zakon osigurava.

17. veljače 2012. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Marin Srakić uputio Vladi dopis u kojem se zalaže da Ured za istraživanje komunističkih zloćina ne bude uključen u Ministarstvo branitelje, nego da sačuva svoju samostalnost, u skladu s postojećim zakonom.

21. veljače 2012. u Hrvatskom institutu za povijest održan sastanak povjesničara na kojem je podržan program znanstvenog skupa o komunističkim zločinima. Ravnatelji triju instituta (Institut za društveno istraživanje „Dr. Ivo Pilar“, Hrvatski institut za povijest i Hrvatsko memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata) i predsjednik Komisije za hrvatski martirologij sastat će se s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta radi oformljenja koordinacijskog tijela za istraživanje žrtava i mučenika u 20. stoljeću.

26. veljače 2012. održano je prvo korizmeno hodočašće Gospićkoga dekanata u Udbinu. Bilo je ukupno više od 350 vjernika. Križni put je započeo u 15 sati od spomenika Ivana Pavla II. i obišao Svetište da bi završio kod Vukovarskog križa. U 16 sati bilo je pokorničko bogoslužje i ispovijed. Tijekom mise u 17 sati bio je blagoslov novog svetohraništa. Došli su arhitekti (Rade Bužančić i Marijana Kovačić) i darovatelji (Drago i Mara Pavlinović) kojima su uručene zahvalnice. Poslije mise biskup Bogović je hodočasnicima protumačio projekt Crkve.

Mara i Drago Pavlinović, biskup Bogović, Marijana Kovačić i Radoslav Bužančić pred novim svetohraništem
4. ožujka 2012. hodočastili su vjernici Otočkog dekanata u CHM.

5. ožujka 2012. gradišćanski biskup mons. dr. Egidije Živković javio je da će predvoditi misno slavlje na Dan hrvatskih mučenika na Udbini 25. kolovoza, ali ne može voditi hodočašće Gradišćanskih Hrvata jer toga je dana njihovo redovito hodočašće u Mariazell.

17. ožujka 2012. Održana je IV. sjednica Komisije za hrvatski martirologij.

18. ožujka 2012. hodočastio je u CHM Ogulinski dekanat. Sudjelovalo je više od 400 vjernika. Dekan je jezgrovito i jasno predstavio dekanat, a Biskup je upozorio da je tada zapravo održana i skupština dekanata, i da bi se mogle bi ondje mogle održati i druge skupštine.

19. ožujka 2012. posjetio je biskupa Bogovića Tomislav Raguž s dva prijatelja. Donijeli su donaciju Raguža (njih 69) od 69.000 kuna. Zainteresirani su za „Svehrvatski grob“.

23. ožujka 2012. održan je sastanak Upravnog vijeća Ureda za žrtve. Razmotren je plan rada za tekuću godinu. Članovi su obaviješteni u znanstvenom skupu o komunističkim zločinima u Drugom svjetskom ratu i poraću. O toj temi biskup Bogović je toga dana govorio na Hrvatskom katoličkom radiju.

28. ožujka 2012. Biskup Bogović gostovao je na Radio Mariji. Tom prigodom je govorio o Crkvi hrvatskih mučenika i o znanstvenom skupu o komunističkim zločinima koji će se održati 25. i 26. travnja. Ravnatelj p. Stjepan Fridl svesrdno podržava simpozij i Komisiju. Oni će cijeli simpozij tonski snimati i dobrim dijelom prenositi. Nakon toga biskup se susreo s kardinalom Bozanićem i obavijestio ga o pripremama za znanstveni skup o komunističkim zločinima.

2. – 4. travnja 2012. bio je na Plitvicama seminar za nastavnike povijesti u srednjim školama. Bilo je oko 200 sudionika. Idućeg dana seminar se premjestio na Udbinu. Najprije je Šime Strikoman napravio „milenijsku fotografiju“, a potom je biskup Bogović govorio o projektu CHM.


12. travnja 2012. posjetili su biskupa Bogovića Vlado Katić i Mile Blažević. Blažević je spreman napraviti križni put za CHM, a Katić je voljan raditi na vitrajima.

17. do 19. travnja bilo je redovno zasjedanje HBK. Predloženo je da iduće godine susret vjernika Slovenije i Hrvatske bude na Udbini na Dan hrvatskih mučenika. To je rado prihvatio predstavnik BK Slovenije, celjski biskup Stanislav Lipovšek. Nakon toga i cijela HBK. (Slovenska BK nije prihvatila prijedlog zbog udaljenosti.)

24. travnja 2012. održana je sjednica Upravnog vijeća Ureda za žrtve. Razmotren je napredak radova prema zacrtanom planu. Dogovoreno je da će idućeg dana na znanstvenom skupu nazočne pozdraviti dr. Andrija Hebrang, a da će ravnatelju Ureda dr. Tomislav Anić prikazati rad Ureda. Bogović i Krišto su popodne govorili o znanstvenom skupu na Hrvatskom katoličkom radiju.

25. i 26. travnja 2012. održan je u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu znanstveni skup o komunističkim zločinima u Drugom svjetskom ratu i poraću (tome je posvećen cijeli broj Hrvatske vjernosti).

30. travnja 2012. Udruga bivših političkih zatvorenika imala je svoj godišnji susret na Udbini. Misu je u CHM služio biskup Bogović koji je sudionicima poslije govorio o stradanjima na ličko-krbavskom području kroz povijest, a napose se osvrnuo na Krbavsku bitku 9. rujna 1493. godine.

15. svibnja 2012. održan je u Odžaku (BiH) seminar o žrtvama komunizma na području Vrhbosanske nadbiskupije. Bio je nazočan kardinal Vinko Puljić i visoki dužnosnici u bosansko-hercegovačkim strukturama državne vlasti. O žrtvama su govorili biskup Mile Bogović, dr. Jure Krišto, s. Veronika Popić i s. Ozana Krajačić. Posebno su korisna bila izvješća iz pojedinih dekanata o tome što je do sada učinjeno.

16. svibnja 2012. na dan njezine mučeničke smrti, u gospićkoj katedrali biskup Bogović preslavio je misu za mučenicu s. Žarku Ivasić, milosrdnicu.
U Odžaku

18. svibnja 2012. bilo je otvaranje ponuda za stepenice pred CHM (najbolju ponudu dala je firma GIVI). Ugovoreno je s njime da će radovi biti dovršeni do početka srpnja. Sada ograda pred Crkvom na Dan hrvatskih mučenika neće priječiti pogled prisutnih hodočasnika prema vanjskom oltaru.

25. svibnja 2012. biskup Bogović i ekonom biskupije u Splitu su razgovarali s Kuzmom Kovačićem, Radom Bužan
ićem i Marijanom Kovačić o oltarnoj slici i o unutarnjem uređenju CHM.

30. svibnja 2012. predstavljena je u Zagrebu (u hotelu Sheraton) knjiga dr. Josipa Jurčevića o masovnim grobištima i stratištima.

5. lipnja 2012. Biskup Bogović sastao se u prostorijama Hrvatskog katoličkog sveučilišta s rektorom dr. Željkom Tanjićem i ravnateljima Hrvatskog instituta za povijest (dr. Jasna Turkalj) i Instituta za društveno istraživanje „Dr. Ivo Pilar“ (dr. Vlado Šakić). Bili su nazočni i prorektor dr. Gordan Črpić i dosadašnji voditelj studija povijesti dr. Jure Krišto. Tema sastanka bila je kako bi Sveučilište pomoglo da se u istraživanju stradanja u 20. stoljeću formira koordinacija koja bi vodila brigu da se formulira cjelokupni program istraživanja s naglašenim prioritetima.

9. lipnja 2012. održana je V. sjednica Komisije za hrvatski martirologij.

12. lipnja 2012. održana je sjednica Upravnog vijeća Ureda za žrtve. Podnesena su izvješća o radu i uspjesima na terenu, a navedeno je da se u narodu ponovno osjeća strah od udbaškog mentaliteta.

16. lipnja 2012. posjetili su CHM glavni tajnik Sinode biskupa u Rimu, nadbiskup Nikola Eterović, i mons. Milan Simčić.

18. lipnja 2012. sastanak na Udbini s umjetnicima Kuzmom Kovačićem, Radom Bužančićem, Marijanom Kovačić, Milom Blaževićem i Vladom Katićem. Razgovor je bio o unutarnjem uređenju Crkve, napose o glavnoj oltarnoj slici (Kuzma Kovačić), križnom putu (Blažević) i vitrajima (Katić).

21. lipnja 2012. Biskupa su posjetili Miško i Marija Butorac i donijeli od Hrvata iz Melbourna (Sunshine) 13.510 AUD za CHM. Uz župnika Josipa Vranješa posebno se oko toga zauzimala Ivanka Jurčić.

22. lipnja 2012. U CHM održan Svećenički dan za Riječku nadbiskupiju, Gospićko-senjsku biskupiju i Zadarsku nadbiskupiju. Glavna tema bila je proslava Godine vjere i upoznavanje projekta Crkve hrvatskih mučenika.

23. lipnja 2012. na visokoj obljetnici Družbe „Braća hrvatskog zmaja“ biskup Bogović predstavio je projekt Crkve hrvatskih mučenika. 

Lipanj-srpanj 2012. prema projektu AS-inženjeringa iz Senja, građevinsko poduzeće „GIVI“ iz Otočca (Pave Bukovac) napravilo je pristupno stepenište iz mjesta na trg pred CHM.

4. srpnja 2012. održan je na Krasnu, pod predsjedanjem mons. mr. Tomislava Šporčića. sastanak Odbora za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini. Prisutni su bili svi članovi: mr. Marinko Miličević, Nediljko Knezović, Zvonko Ranogajac i Ivan Prpić Špika. Sastanku je nazočio i biskup Bogović.

10. srpnja 2012. u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije održan prvi sastanak novog uredništva Hrvatske vjernosti. Glavni urednik je dr. Ante Bežen, odgovorni urednik je mons. Mile Bogović, a članovi su uredništva dr. Ivo Balukčić i dr. Mario Jareb. Budući da novi broj treba izići do ovogodišnjeg Dana hrvatskog mučenika, ostaje se pri starom obliku i obimu časopisa, a glavni urednik će za iduće zasjedanje HBK predložiti novu pravnu i likovnu formu.

Uredništvo Hrvatske vjernosti
17. srpnja 2012. sestre milosrdnice posjetile su grob s. Žarke Ivasić u Gospiću. 

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice