bener

Kalendar 2012. obaviijest

Kalendari 2012. - obavijest

Katolički kalendar „Hrvatski mučenici“ za 2013. godinu.
I za sljedeću 2013. godinu izdali smo katolički kalendar „Hrvatski mučenici“. Tema kalendara je iseljena Hrvatska. Ovdje donosimo naslovnu stranicu. Za svaki mjesec prikazana je tekstom i slikom jedna zemlja (ili kontinent) gdje žive Hrvati: I. Italija, II. Austrija, III. Slovenija, IV. Mađarska, V. Srbija, VI. Crna Gora, VII. Sjedinjene Američke Države, VIII. Argentina, IX. Afrika, X. Kanada, XI. Njemačka, XII. Australija.


ISELJENA HRVATSKA

Duhovno zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske
Gornja slika pokazuje pravce raseljavanja Hrvatske zadnjih 130 godina u potrazi za boljim životom. Prije toga najveći iseljenički val bio je u vrijeme ugroze od Turaka i svoje vrhunce imao je od Krbavske tragedije 1493. godine do pobjede pod Siskom 100 godina poslije (1593.). U to vrijeme selio se i Križ krbavskih biskupa (na slici desno) pa ga možemo uzeti kao simbol naše raseljenosti. Želimo da on, uz Crkvu hrvatskih mučenika, postane i simbol duhovne i nacionalne povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske. Ideja je niknula među Gradišćanskim Hrvatima koji čine najjaču skupinu Hrvata izvan domovine, a sačuvala se iz tih vremena sve do danas.
Danas gotovo da nema zemlje u kojoj nema Hrvata iz vremena ekonomske emigracije u posljednjuh 130 godina. Starije raseljavanje prikazano je na prvih šest mjeseci kalendara, a novije u drugih šest mjeseci. Možemo reći da su brojčano blizu domovinska i iseljena Hrvatska. U kalendaru će se u pojedinim mjesecima predstaviti gdje su Hrvati brojniji i organiziraniji. Nakon Drugog svjetskog rata uz ekonomsku raste i politička emigracija koja će nestati uspostavom samostalne države Hrvatske. Jedno je nepobitno: gdje god su se Hrvati kao zajednica očuvali, bilo je to zahvaljujući djelovanju katoličkih svećenika. I pod tim vidom možemo reći da je križ (vjera) bila i ostala ona glavna snaga koja povezuje iseljenu i domovinsku Hrvatsku.

Napomena:
Kalendar se može naručiti kod: Gospićko-senjska biskupija, Senjskih žrtava 36, 53000 Gospić (Tel. 053/746-400; fax: 053/746-402; e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Cijena po komadu je 12 kuna, a za narudžbe preko 20 primjeraka 10 kuna po komadu.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice