bener

Uskrsni ponedjeljak u Slunju

Uskrsni ponedjeljak u Slunju u župnoj crkvi Presvetog Trojstva tradicionalno je predslavio Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović u suslavlju župnika i dekana slunjskog mons. Mile Pecića i subraće dominikanaca na Emausu sa svojim bogoslovima iz zagrebačkog samostana Kraljice Svete Krunice fra Ivana Marije Tomića i fra Marka Dokoze.  

               Uskrs je bilo vrijeme kada su vjernici Jeruzalema pokazali tri vrste prestrojavanja u sudbonosnim trenucima Isusova ulaska u Jeruzalem, njegove osude, muke i uskrsnuća, istaknuo je na početku svoju temeljnu misao u propovijedi biskup Bogović. Prvi su bili oni koji su uzvikivali Hosana na ulasku Isusa u Jeruzalem misleći da je dobro biti uz novog kralja i da će od toga imati koristi. Drugo je prestrojavanje nastupilo na Veliki Četvrtak i Petak kada su Židovi podigli protiv Isusa optužnicu i odlučili ga ubiti, uz viku „propni ga“. Primjer je to koliko su ljudi skloni prestrojavanju. Treće je prestrojavanje nastupilo na Uskrsni dan kada su se Petar i Ivan utrkivali tko će prvi doći do Isusova groba nakon što su žene dojavilo da ga nema.

I mi se danas prestrojavamo na putu za Kalvariju, najtužniju točku na kugli zemaljskoj. Baš kao i Petar, u početku kukavica a kasnije hrabri sljedbenik koje je uz ostale apostole osnovao zajednicu, Crkvu, prema grčkom božju kuću koja drži smjer prema vječnosti. U njoj se okupljamo svake nedjelje u znaku križa, simbola muke ali i pobjede, zaključio je biskup Bogović.

Tekst i snimka (dijelovi s mise) Zvonko Ranogajec

Ika slunj uskrsni ponedjeljak 2

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice