Stjepanje u Slunju

Written by Zvonko Ranogajec, prof. on . Posted in Slunj

slunj stjepanje biskup u kolu(Slunj, 26.12.2018.) - Gospićko senjski biskup u miru Mile Bogović tradicionalno je predvodio misno slavlje na blagdan sv. Stjepana prvomučenika u srijedu 26. prosinca u rodnoj župi Slunj, nastavivši tako praksu od vremena dok je bio biskup pri obilasku dekanatskih središta. Koncelebrirao je župnik i dekan slunjski mons. Mile Pecić, a misa je okupila brojne vjernike Slunja koji su došli na susret sa svojim biskupom i sugrađaninom. Glazbom je misu animirao župni zbor uz orguljsku pratnju Branke Čuić.

Govoreći o otajstvu Božića biskup je progovorio o malom djetetu kroz oči sv. Stjepana prvomučenika, koji je kao i sv. Ivan i Sveta tri kralja znao da se dogodilo nešto veliko, da je došlo dijete koje će spasiti svijet. Od djeteta se mnogo uči, jer postajemo svjesni da smo ovisni jedni o drugima. Dijete je svjesne nedovršeno, dok mi mislimo da sve znamo. To je ono veliko zlo u čovjeku, za što je lijek da sačuvamo dječje vrline u sebi, da stalno trebamo učiti. Sve više nam nedostaje djetinje škole jer djecu mnogi smatraju agresorom na njihov komoditet, uslijed čega današnja civilizacija polako umire. Nije zato čudno, što govori i primjer Majke Terezije da su najsiromašniji najviše sačuvali Isusove vrednote.
Gledajući jaslice u našoj crkvi mogu izraziti zadovoljstvo da nisu previše blještave, jer se Isus rodio u siromašnoj štalici. Jaslice su u Adventu ustupile pred hranom, pićem i potrošačkim mentalitetom a neki Advent produžuju do Sveta tri kralja. Probudimo u sebi djetetovu svijest o sebi da su nam potrebni pastiri, mudraci i Sveta obitelj, zaključio je na kraju biskup Bogović.
Nakon mise biskup je tradicionalno zaigrao sa župljanima kolo Janje moje, koje se već desetljećima u slunjskom kraju igra u božićno vrijeme. Isto tako župljani su mogli kupiti novi broj godišnjaka župa Slunjskog dekanata Mostove.

slunj stjepanje

Tags: Slunj, Sveti Stjepan, Stjepanje

Ispis