bener

Senj

CVJETNICA U SENJU

Moli i budi siguran da će ti u tvojim životnim patnjama
Bog uvijek poslati anđela utjehe.

Senj, (IKA), 14.4.2019.

Na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu 14. travnja, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu s kancelarom i tajnikom preč. Mišelom Grgurićem, senjskim župnikom i kanonikom preč. Richardom Pavlićem, župnim vikarom vlč. Nikolom Prša predvodio je misno slavlje u senjskoj katedrali Uznesenja BDM. Svetoj misi prethodio je u 9,30 sati obred blagoslova palminih i maslinovih grančica na trgu Cilnica od kuda je krenula procesija do katedrale. Pjevanje korizmenih napjeva tijekom procesije predvodio je katedralni zbor sv. Cecilije koji je na sv. misi otpjevao Muku Gospodinovu. Ulogu evanđelista pjevao je voditelj zbora Ivan Prpić, a Isusovu ulogu župnik preč. Richard Pavlić.

Ispis E-mail

Biskup Bogdan predslavio misu u spomen na 25. obljetnicu smrti legendarnog pripadnika Tigrova Damira Tomljanića Gavrana

Ika krivi put misa za gavranaVojni biskup Jure Bogdan predslavio je u nedjelju 17. veljače svečanu misu u spomen na 25. obljetnicu smrti legendarnog zapovjednika i hrvatskog branitelja, pripadnika 1. Gardijske brigade Tigrova Damira Tomljanovića Gavrana u njegovu rodnom Krivom Putu.

Misi u župnoj crkvi Gospe Snježne prethodio je molitveni spomen u kome je biskup Bogdan poručio da nas danas obasiplju osjećaji poštovanja i divljenja na pukovnika Damira Tomljanovića Gavrana kao i na brojne poginule branitelje koji su svoje živote ugradili u slobodu Hrvatske, a kao kršćani smo svjesni da svaka žrtva ima svoj smisao pa tako i Gavranova. Čovjek ponekad može i krivo vrednovati neke događaje, no zato Bog ne zaboravlja, on sve vidi, vrednuje i nagrađuje. Vijence i svijeće položili su najviši predstavnici državnih vlasti među kojima ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Vlade, Ante Deur u ime predsjednice Republike i Milijan Brkić u ime Hrvatskog sabora. 

Ispis E-mail

Božićni broj Svjetionika

senj svjetionik 18(Senj, 27.12.2018.) - Uoči Božića iz tiska je izišao novi, 26. broj glasila župe Uznesenja BDM iz Senja, Svjetionika koja već 18 godina za redom izdaje svoje glasilo. Senj, nekadašnje biskupijsko središte preko ovog periodnog glasila prati zbivanja u Senju i župama Senjskog dekanata. List uređuje vjeroučiteljica Franciska Butković i uredništvo u sastavu župnik dr. Richard Pavlić, Branka Šolić, Blaženka Ljubović, Radica Turina, Ana Vukelić, Davor Prpić, Ivan Prpić i Ana Tomljanović. Ovaj broj ima nakladu od 800 primjeraka, na naslovnici je ovogodišnji đakon iz Senja Josip Tomljanovuivć i biskupa Zdenko Križić a na posljednjoj ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici.

Ispis E-mail

Slavlje Gospe Snježne u Krivom Putu

krivi put procesija(Krivi Put, 5.8.2018.) - Blagdan Gospe Snježne tradicionalno je svečano u nedjelju 5. kolovoza proslavljen u Krivom Putu, župi iznad Senja kao blagdan nebeske zaštitnice. I ove godine su se na blagdan Gospe Snježne okupili brojni Krivopućani iz Hrvatske i inozemstva koji time pokazuju vezanost za svoj rodni kraj i župu koja je pred pola stoljeća imala više od tisuću žitelja, a početkom 20. stoljeća 4600. Misno slavlje predslavio je gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović, koji je upravo u Krivom Putu pred 54 godine počeo svoj svećenički put. Suslavio je župnik Krivog puta i Senja dr. Richard Pavlić, rektor bogoslovskog sjemeništa u Rijeci i domaći sin dr. Mario Tomljanović, župni vikar Nikola Prša, a liturgiju su uzveličala i dvojica bogoslova Gospićko-senjske biskupije Josip Tomljanović iz Senja i Karlo Špoljarić iz Perušića. Glazbom je liturgiju uzveličao katedralni zbor iz Senja pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Ivana Prpića Špike. Uz više stotina Krivopućana na proslavu su tradicionalno hodočastili brojni mladi iz Senja.

Ispis E-mail

Misno slavlje i procesija za Gospu Ribarsku u Senju

senj gospa ribarska(Senj, 16.7.2018.) - Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predslavio je sinoć središnju proslavu blagdana Gospe Karmelske ili Ribarske kako ju nazivaju u Senju u suslavlju članova drevnog senjskog kaptola na čelu s prepoštom mons. Milom Čančarom i domaćim župnikom dr. Richardom Pavlićem kao i predvoditeljem trodnevnice dr. Josipom Bošnjakovićem kao i više svećenika. Uz brojne domaće vjernike misnom slavlju s kasnijom procesijom ulicama drevnog Senja nazočili su i hodočasnici iz Ogulina, kao i čelništvo grada Senja i dužnosnici Ličko-senjske županije.

Ispis E-mail

Sjednica kanonika senjskog kaptola

senjski kaptol(Senj, 26.6.2018.) S početkom u 10.30 sati u Senju su se okupili kanonici Senjskog kaptola. Kanonici bi trebali boraviti u blizini katedrale, ali Gospićko-senjska biskupija je specifična i po tome što su svi kanonici raspoređeni po župama. Kanoničkoj sjednici pridružio se i gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić čime je dao važnost ovoj službi. U katedrali su izmolili Treći čas brevijara a potom su se našli u župnom stanu gdje je prepozit (predstojnik) mons. Mile Čančar otvorio sjednicu. Na sjednicu su se odazvali svi kanonici: mons. Mile Čančar (predstojnik, Korenica), mons. Marijan Ožura, (župnik u miru u Cetingradu), mons. Tomislav Šporčić (Otočac), mons. Mile Pecić (Slunj), preč. Richard Pavlić (Senj), preč. Nikola Turkalj (začasni kanonik), preč. Luka Blažević (Lički Osik, začasni kanonik).

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice