bener

Susret stradalnika Domovinskog rata

Stradalnici domovinskog rata na KrasnomKrasno, 12. kolovoza 2007. U svetištu Gospe od Krasna održan je 12. kolovoza 2007. susret stradalnika Domovinskog rata Gospićko-senjske biskupije. Na Krasnu se okupilo oko sedamdeset predstavnika različitih udruga iz Slunja, Ogulina, Otočca, Senja. Nakon molitve u svetištu slijedio je predavanje fra Stjepana Bergovca, križni put te misa koju je predvodio nadbiskup Devčić, a propovijedao je nadbiskup Prenđa. (Z. R.)


Krasno- križni put Stradalnike je na početku u ime biskupa Mile Bogovića pozdravili generalni vikar Gospićko-senjske biskupije mons. mr. Tomislav šporčić i tajnik biskupa mr. fra. Draženko Tomić. Predavanje za nazočne predstavnike udruga udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja kao i branitelja domovinskog rata na temu "Živjeti posljedice rata" održao je kapucin iz samostana u Karlobagu Stjepan Bergovec. Bergovec je kao višegodišnji vojni kapelan u vojnoj postrojbi iz Zagrebačke Dubrave i kao duhovnik na resocijalizaciji amputiranih u Kliničkoj bolnici Dubrava stekao veliko iskustvo u radu s braniteljima a posebno s osobama na koje je rat ostavio teže posljedice. Iznijevši niz potresnih svjedočanstava, o. Stjepan savjetovao je članovima braniteljskih udruga kako pomoći braniteljima i invalidima u njihovu što normalnijem uključivanju u život. "Po boli je čovjek čovjeku brat, a bolest međusobno zbližava ljude", poručio je o. Stjepan te posebno naveo potrebu slušanja nekadašnjih branitelja za koje obitelj mora imati vremena, jer ako ih neće saslušati najbliži, onda će to uraditi njihovi suborci u gostionicama. Važno je i ne negirati njihovu ulogu u stvaranju države. Bergovec je zatim odgovorio na nekoliko pitanja.

Krasno - misa sa stradalnicima U nastavku je pod vodstvom fra Draženka Tomića održana pobožnost križnog puta a zatim i misa u crkvi Gospe od Krasna. Misu je predslavio riječki nadbiskup Ivan Devčić, propovijedao je zadarski nadbiskup Ivan Prenđa, a koncelebriralo je još devet svećenika. "Bol i patnja nas najviše ujedinjuju u Božjoj ljubavi koja se očituje u euharistiji", poručio je na početku generalni vikar Gospićko-senjske biskupije Tomislav šporčić, pozdravivši sve uime biskupa Bogovića, dok se predvodnik slavlja nadbiskup Devčić podsjetio blagdana Velike Gospe godine 1991., kada su počeli stizati prvi prognanici. Nadbiskup Prenđa u homiliji punoj nade i optimizma poručio je stradalnicima da Bog daje spas pravednicima, a propast nepravednima. "Koliko god trpite, znajte da je Bog s vama i na vašoj strani. Oni koji su pravednici, prinijeli su trajne žrtve a prikazali ste ih za velike ciljeve i niste trpjeli uzalud", poručio je nadbiskup Prenđa te uputio na potrebu da se Mariji kažu sve svoje patnje i patnje najbližih te taj govor pretvore u slušanje Božje riječi.Mons. šporčić na kraju je izrazio zadovoljstvo vrlo korisnim susretom stradalnika biskupije, drugim po redu, koji bi trebao postati tradicionalnim uoči Velike Gospe.

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice