bener

Gospić

28. obljetnica pogibije Josipa Jovića

U nedjelju 31. ožujka na Plitvicama je održana komemoracija na 28. obljetnicu smrti prve žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića. Uz vojnog biskupa Jurja Bogdana, komemoraciji je nazočio državni vrh na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrima unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, hrvatskih branitelja Damir Krstičević, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirkom Šundovom kao i predstavnicima brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Posebno valja spomenuti Udrugu Posebne jedinice policije Kumrovec 1990, Postrojbe za posebne namjene Rakitje odnosno Tigar 90/91. I ATJ Lučko.  Molitvu za poginulog Josipa Jovića predvodio je vojni biskup Jure Bogdan u suslavlju  biskupskog vikara za pastoral MUP-a i redarstvenih službi RH fra FraneMusića, dok je pjevanjem svečanost uzveličala Klapa MUP-a "Sv. Mihovil". 

            „Događaj na Uskrs pred 28 godina izgleda kao da je bio jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu i duboko su upisane u naše srce i našu dušu. Puno poštovanja prema Josipu Joviću i svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda odlučno stali na branik naše domovine, istaknuo je biskup Bogdan. Pucnji u Josipa bili su pucnji u hrvatsku državu koju smo stoljećima željeli, no pucnjima se Uskrs ne može ubiti. Biskup je zatim podsjetio na pismo sućuti i ohrabrenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obitelji poginulog Josipa Jovića. Za sve nas je zbog smrti Josipa Uskrs postao Veliki petak a on je ostao u svima nama, u hrvatskoj slobodi, zaključio je biskup Bogdan te predvodio molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje. 

            O povijesnim događajima pred 28 godina govorio je sudionik Zdravko Lončar poručivši da ne smijemo dozvoliti obezvrjeđivanje žrtava i domovine  a na javnim osobama je da više urade za prosperitet zemlje. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da će akcija Plitvice i žrtva Josipa Jovića uvijek ostati mjesto velikog ponosa. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je događaje pred 28 godina nazvao krikom za slobodu i jezgru stvaranja slobode Hrvatske. Bez žrtve Josipa Jovića i branitelja ne bi bilo hrvatske države niti članstva u NATO-u i EU. Prekinimo defetističke trendove u prosperitet i ponos, zaključio je predsjednik Vlade. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da ponosno obilježavamo ovaj ponosni dan kada je Hrvatska nakon Pakraca dobila i drugu pitku uz pomoć policije, jezgre kasnije hrvatske vojske. Stvaranje države njenim oslobađanjem nije gotovo, jer današnje generacije imaju jednako zahtjevnu zadaću stvoriti državu dijaloga, solidarnosti i optimizma.  

Tekst i snimke (dijelovi s komemoracije) Zvonko Ranogajec

Ika plitvice komemoracija

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice