bener

Gospić

Gospić

U Gospiću održana sjednica Prezbiterskog vijeća

U biskupskom ordinarijatu u Gospiću, u ponedjeljak 6. svibnja održana je pod predsjedanjem biskupa ordinarija Zdenka Križića redovita proljetna sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije.

Nakon molitve Trećega časa biskup je pozdravio vijećnike, koji su se u punom sastavu odazvali na taj važan sastanak, a potom je kancelar preč. Mišel Grgurić pročitao zapisnik s prošle sjednice. Zatim je mons. Križić prikazao stanje klera u biskupiji, naglasivši kako je unatoč nedovoljnom broju svećenika “pokrivenost” župa zadovoljavajuća, te je opisao kakva je trenutačna situacija sa svećeničkim kandidatima, istaknuvši da cijela biskupija s radošću očekuje svećeničko ređenje dvojice đakona.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup Križić u Gospiću krstio osmero djece

Na Bijelu nedjelju, 28. travnja, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, u koncelebraciji kancelara i tajnika Mišela Grgurića, župnika Maria Vazgeča, kapelana vojne kapelanije Bl. Alojzije Stepinac u Karlovcu Ivana Blaževca, predvodio je u gospićkoj Katedrali misno slavlje pod kojim je krstio osmero djece gospićke katedralne župe Navještenja BDM. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića.

Biskup je propovijed počeo opissujući značenje Bijele nedjelje kada se slavi i svetkovina Božanskog milosrđa: „Ova Bijela nedjelja, negdje nazvana “Mali Uskrs”, u Crkvi se još naziva “Nedjelja Božjeg milosrđa”. Naziv je dobila prema objavi koju je imala sveta Faustina kojoj je Isus poručio: ’Želim da prva nedjelja poslije Uskrsa postane u Crkvi blagdan moga Milosrđa. Kćeri moja, govori cijelom svijetu o mom neizmjernom milosrđu. Duša koja se taj dan ispovijedi i pričesti, zadobit će potpuni oprost od grijeha i svih kazni. Želim da se taj blagdan svečano slavi u cijeloj Crkvi'. Isus je za života pokazao neizmjernu Božju ljubav i njegovo milosrđe prema svim ljudima, a napose prema grešnicima, siromasima, bolesnima i patnicima. Na koncu, iz ljubavi prema ljudima dao je svoj život. Nakon uskrsnuća prvo pohađa ženu koja plače, skuplja učenike koji su se razbježali i ni na koji način im ne spočitava to što su ga u muci zatajili ili napustili. Ima razumijevanja i za tvrdokorne i spore u vjeri.

Continue Reading

Ispis E-mail

VELIKI ČETVRTAK – MISA VEČERE GOSPODNJE

Gospić, 18.4.2019. 

Na Veliki četvrtak, 18. travnja 2019.  Misu Večere Gospodnje,kao obljetnicu Isusove prve mise, ustanovljenja Euharistije, sakramenta svetog reda i Posljednje večere koju je blagovao sa svojim učenicima,u 18,00 sati u gospićkoj katedrali, predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu s biskupom u miru mons. Milom Bogovićem, generalnim vikarom mons. Marinkom Miličevićem, tajnikom i kancelarom biskupije preč. Mišelom Grgurićem, domaćim župnikom preč. Mariom Vazgečem, vlč. Zlatkom Sušićem, uz asistenciju đakona vlč. Maria Kralja, bogoslova i sjemeništarca. Pjevao je katedralni zbor pod vodstvom Franje Puškarića.

Continue Reading

Ispis E-mail

VELIKA SRIJEDA - MISA POSVETE ULJA

Na Veliku srijedu, 17. travnja 2019. u gospićkoj katedrali okupili su se biskup u miru mons. Mile Bogović, svećenici i redovnici Gospićko-senjske biskupije i koncelebrirali Misu posvete ulja koju je predvodio biskup ordinarij mons. Zdenko Križić, uz asistenciju đakona, bogoslova i sjemeništaraca. Biskup je u propovijedi istaknuo da je ovo poseban dan za svećenike u kojem zahvaljuju Bogu na daru euharistije i svećeništva. Ne možemo ga slaviti zajednički sutra na Veliki četvrtak, jer su svećenici na taj dan zauzeti u svojim župama. Potom je za razmišljanje izdvojio između Isusovih učenika prvog Isusovog svećenika, svetog Petra, usredotočujući se, ponajprije na njegovu poznatu slabost, zataju te nastavio:

Continue Reading

Ispis E-mail

CVJETNICA U GOSPIĆU

Gospić,14.4.2019.

Na Cvjetnicu, obred blagoslova maslinovih i drugih zelenih i cvjetnih grančica počeo je u 9,30 sati ispred crkve Sv. Ivana Nepomuka, a predvodio ga je biskup u miru mons. Mile Bogović, u zajedništvu sa župnikom preč. Mariom Vazgečem, đakonom vlč. Mariom Kralj, bogoslovima Domagojem i Brunom, sjemeništarcem Markom. Odatle do katedrale krenula je procesija u kojoj je sudjelovao veliki broj župljana. U katedrali su nakon procesije slavili sv. misa na kojoj su župnik Vazgeč, bogoslov Bruno i pjevači po ulogama čitali Muku Isusovu.

     Biskup Bogović se u propovijedi osvrnuo na Evanđelje prve korizmene nedjelje o Isusovom boravku četrdeset dana u pustinji, gdje ga je iskušavao đavao. Napasnik navodi Isusa da se priključi na njegov sustav – te traži slavu u svijetu i od svijeta, da mu to bude način života. Krist odbija put traženja slave od svijeta.

Continue Reading

Ispis E-mail

28. obljetnica pogibije Josipa Jovića

U nedjelju 31. ožujka na Plitvicama je održana komemoracija na 28. obljetnicu smrti prve žrtve u Domovinskom ratu, redarstvenika Josipa Jovića. Uz vojnog biskupa Jurja Bogdana, komemoraciji je nazočio državni vrh na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović, predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem, ministrima unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, hrvatskih branitelja Damir Krstičević, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirkom Šundovom kao i predstavnicima brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Posebno valja spomenuti Udrugu Posebne jedinice policije Kumrovec 1990, Postrojbe za posebne namjene Rakitje odnosno Tigar 90/91. I ATJ Lučko.  Molitvu za poginulog Josipa Jovića predvodio je vojni biskup Jure Bogdan u suslavlju  biskupskog vikara za pastoral MUP-a i redarstvenih službi RH fra FraneMusića, dok je pjevanjem svečanost uzveličala Klapa MUP-a "Sv. Mihovil". 

            „Događaj na Uskrs pred 28 godina izgleda kao da je bio jučer. Sjećanja ne blijede, uspomene se ne brišu i duboko su upisane u naše srce i našu dušu. Puno poštovanja prema Josipu Joviću i svima koji su u dramatičnom trenutku našeg naroda odlučno stali na branik naše domovine, istaknuo je biskup Bogdan. Pucnji u Josipa bili su pucnji u hrvatsku državu koju smo stoljećima željeli, no pucnjima se Uskrs ne može ubiti. Biskup je zatim podsjetio na pismo sućuti i ohrabrenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana obitelji poginulog Josipa Jovića. Za sve nas je zbog smrti Josipa Uskrs postao Veliki petak a on je ostao u svima nama, u hrvatskoj slobodi, zaključio je biskup Bogdan te predvodio molitvu za Josipa Jovića i sve poginule hrvatske branitelje. 

            O povijesnim događajima pred 28 godina govorio je sudionik Zdravko Lončar poručivši da ne smijemo dozvoliti obezvrjeđivanje žrtava i domovine  a na javnim osobama je da više urade za prosperitet zemlje. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je poručio da će akcija Plitvice i žrtva Josipa Jovića uvijek ostati mjesto velikog ponosa. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je događaje pred 28 godina nazvao krikom za slobodu i jezgru stvaranja slobode Hrvatske. Bez žrtve Josipa Jovića i branitelja ne bi bilo hrvatske države niti članstva u NATO-u i EU. Prekinimo defetističke trendove u prosperitet i ponos, zaključio je predsjednik Vlade. 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poručila da ponosno obilježavamo ovaj ponosni dan kada je Hrvatska nakon Pakraca dobila i drugu pitku uz pomoć policije, jezgre kasnije hrvatske vojske. Stvaranje države njenim oslobađanjem nije gotovo, jer današnje generacije imaju jednako zahtjevnu zadaću stvoriti državu dijaloga, solidarnosti i optimizma.  

Tekst i snimke (dijelovi s komemoracije) Zvonko Ranogajec

Ika plitvice komemoracija

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice