bener

Pozivi i najave

Obilježena 73. godišnjica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić

U četvrtak, 16. svibnja 2019. u Gospiću je obilježena mučenička smrt s. Žarke Julijane Ivasić koja je na isti datum 1946. g. strijeljana na gospićkom groblju uz kapelu Sv. Marije Magdalene, gdje je i pokopana. Nakon molitve na groblju prisutni su u procesiji moleći sv. krunicu pošli u gospićku katedralu gdje je svečano misno slavlje u 18 sati predvodio gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović. Koncelebrirali su domaći župnik preč. Mario Vazgeč, kancelar biskupije i biskupov tajnik preč. Mišel Grgurić, postulator  u postupku proglašenja dr. Zvonimir Kurečić, ekonom biskupije preč. Nikola Turkalj, vlč. Antun Luketić, don Anđelko Kaćunko, vlč. Jure Ladišić, preč. Josip Šimatović, te redovnici okupljeni na Vijećanju redovničkih odgojitelja koje se održava od 16. do 18. svibnja 2019. u Pastoralnom centru župe sv. Josipa u Ličkom Osiku, asistirali su bogoslovi Bruno Lovaković i Domagoj Tujmer. Na slavlje su pristigle sestre milosrdnice iz  Zagreba, Rijeke, Splita i drugih mjesta sa svojim provincijalnim poglavaricama i neke članice Udruga sv. Vinka Paulskog. Uz domaće župljane, slavlje su uzveličale i redovnice odgojiteljice pristigle na spomenuto Vijećanje u Lički Osik na temu: Posvećena osoba pred izazovom duhovne pratnje /duhovnoga vodstva. Ovaj seminar organiziralo je  Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica pri Hrvatskoj redovničkoj konferenciji u Zagrebu.

Continue Reading

Ispis E-mail

VELIKI PETAK – SLAVLJENJE MUKE GOSPODINOVE

VELIKI PETAK – SLAVLJENJE MUKE GOSPODINOVE

(Gospi, 19.4.2019.)

U gospićkoj katedrali, Obred Velikog petka, 19. travnja 2019. s početkom u 18 sati predvodio je  gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu s tajnikom i kancelarom  preč. Mišelom Grgurićem, s domaćim župnikom preč. Mariom Vazgečem, umirovljenim svećenikom vlč. Zlatanom Sušićem, uz asistenciju đakona Maria Kralja, bogoslova Brune Lovakovića i Domagoja Tujmera i sjemeništarca Marka Butkovića.

Obred je počeo prostracijom biskupa i svećenika pred „ogoljelim“ oltarom i klečanjem vjernika koji su molili u šutnji. Nakon toga slijedila su čitanja, čiji je vrhunac bio dramsko recitiranje Muke po Ivanu.

Continue Reading

Ispis E-mail

Blagoslov novog zvona na kapeli Krista Kralja u Ogulinu

Na Cvjetnu nedjelju u Ogulinu je u samostanu sv. Franje Asiškog održana svečanost pored  kapele Krista Kralja. U nazočnosti stotinjak vjernika ogulinski dekan i župnik Zagorja Ogulinskog dr. Željko Blagus predslavio je svečanost blagoslova novog vanjskog zvona na kapeli u suslavlju s fra Mirkom Gregovom koji u ime franjevaca trećoredaca glagoljaša iz župe bl. A. Stepinca upravlja samostanom.

Continue Reading

Ispis E-mail

Proglas biskupa Križića povodom hodočašća bl. Stepincu

PROGLAS

hodocasce krasic 2019

Draga braćo i sestre,

ovu pastoralnu godinu u našoj Gospićko-senjskoj biskupiji proglasili smo Godinom duhovnih zvanja. Svi znamo da je duhovni poziv nešto što dolazi od Boga. Bog je onaj koji poziva. Isusove riječi: „Žetva je velika, ali poslenika je malo“, zaista su aktualne za našu Biskupiju, ali jednako tako i Isusov poziv svima: „Molite Gospodara žetve da pošalje poslenike u žetvu svoju“ (Lk 10,2). Naši vjernici imaju pravo biti zahtjevni i puno očekivati od svojih svećenika,  ali imaju i obvezu moliti i promicati duhovni poziv da ne uzmanjka navjestitelja Radosne vijesti na ovim područjima. Naš narod kroz povijest dao je mnoge duhovne velikane. Kao najsvjetliji lik Crkve u Hrvata ističe nam se bl. Alojzije Stepinac kojemu ćemo u čast ove godine organizirati hodočašće na njegov grob u zagrebačkoj prvostolnici i u njegovu rodnu župu Krašić gdje je blaženo preminuo.

Continue Reading

Ispis E-mail

Božićni broj Providnosti

licki osik bozicna providnost(Lički Osik, 26.12.2018.) - Uoči Božića iz tiska je izišao 27. broj periodnog glasila župa Lički Osik i Široka Kula koji izlazi zadnjih 9 godina, tri oputa godišnje za Božić, Uskrs i blagdan sv. Mateja. Odgovorni je urednik vlč. Luka Blažević, glavni urednik Tomislav Klarić a uređivačko vijeće još čine Ivan Nekić, Ivana Đapić, Milica Jerković, Draženko Tomić, Jure Robert Nikšić, Đani Findrik i Tihomir Stračević. Lektor je prof. Katica Marković a list tiska Alga-comerce iz Zagreba.

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice