bener

Udbina

Biskup Bogović na Novu godinu u Donjem Lapcu

donji lapac ng marija bogorodica(Donji Lapac, 1.1.2019.) - Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović predslavio je blagdan sv. Marije Bogorodice u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. U svom obraćanju na početku građanske godine progovorio je o blagdanu Bogorodice Marije kojoj je posvećeno slavlje na prvi dan Nove godine. Suslavio je mjesni župnik Dino Rupčić.
Biskup Bogović na početku je progovorio o značaju zanimanja i zvanja. „Koja su to temeljna ljudska zvanja pa prije nego skrenemo pozornost na električare i automehaničare, pogledajmo kakvo je stanje s temeljnim ljudskim zvanjima: očinstvom, majčinstvom. Nije li i danas važno kako biti otac, kako biti majka? Neće se nitko, valjda, usuditi reći da ta zvanja nisu važna za napredak čovječanstva. Danas slavimo Mariju kao rodilju i odgojiteljicu, kao majku. U Mariji kršćanin čita onaj nepatvoreni majčinski osjećaj koji je svima potreban, kojega smo svi žedni i gladni, a koji se sve rjeđe susreće a sve češće javno omalovažava i obezvrjeđuje. U poplavi godišnjih priznanja i nagrada kao da i u crkvenim krugovima zvuči staromodno: Majka godine!

Biskup je zatim ukazao na značaj i pojam majčinske ljubavi. Kad bismo htjeli dočarati ljudima kako nas Bog voli, koju bismo riječ uzeli? Nema boljeg odgovora nego kad rečemo: Voli nas majčinski. To je mnogo jače nego da se kaže prijateljski, kao kolega, susjedski. Najjača je tu riječ: majčinski. Jednom riječi, majka znade čitati svoje dijete, ona ga nabolje razumije, jer ga majčinski ljubi. Osim toga majka nas i ponajbolje „čita“. Taj nedostatak narod najbrže osjeti kod onih kojima je dao svoj glas, koji u rukama imaju vlast i moć. Istina je da je narod teško pročitati i razumjeti s pozicija brige kako sačuvati vlast, moć i bogatstvo. Zato Isus nije zasjeo na stolicu Heroda ni Pilata, moćnika i bogataša jer se odande nije moglo čitati što narod misli i što mu je potrebno; otišao je onamo gdje je narod otvorena knjiga i jasno se vidi što narod jest i što želi. Majka znade pročitati i razumjeti najteže zadatke: kako pomoći djetetu da raste. Traži nekoga koji će ga razumjeti (pročitati njegovu muku). Ona je ubrzo pročitala da je potrebna rođakinji Elizabeti. Majke su i najbolje čuvarice ognjišta one su duša obiteljskog i svakog drugog zajedništva. Papa Franjo ističe da žena i majka imaju jedinstvenu ulogu u čuvanju sjećanja, povijesnih korijena i vjere, daju im snagu i sposobnost oduprijeti se kulturološkoj kolonizaciji, da sačuvaju naslijeđene vrijednosti i ne izdaju sami sebe. Svaki onaj koji voli ovaj narod, vidi tu za njega veliku prijetnju za njega. Znademo da se prva Crkva okupila oko Marije. Njezinu ljubav i zaštitu osjetili su naši branitelji kada su se okitili njezinom krunicom. I za ovaj dan mnogi od njih uputili su se u marijanska svetišta.

Loša demografska slika našeg naroda i države u najvećoj mjeri je odraz krize obitelji. Ta slika neće se popraviti samo materijalnom potporom obitelji, a još manje ako se zadire u identitet i narav čovjeka i obitelji, odnosno ako se na njih vrši svojevrsno nasilje, čemu smo svjedoci. Neće nikakvi fondovi riješiti demografsku krizu ako se ne razvija poštovanje prema glavnom zvanju: majčinstvu, zaključio je biskup Bogović te zaključio da Marija nije samo Majka godine u nekom kraju ili narodu, ona je Majka vjekova i majka Crkve i svega kršćanstva od njegova početka do kraja.

donji lapac biskup i nova godina

Tags: Donji Lapac

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice