bener

Udbina

U Donjem Lapcu obilježen spomendan kraljice Katarine Kotromanić

donji lapac katarina(Donji Lapac, 27.10.2018.) - U subotu 27. listopada u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu treću godinu za redom obilježen je misnim slavljem spomendan kraljice Katarine  Kotromanić čije ime osi KUD iz Donjeg Lapca. Svečanosti su se priključili i članovi HKUD Korenica. Misu je predslavio župnik Gračaca fra Tino Labrović u suslavlju mjesnog župnika Donjeg Lapca, Zavalja i Boričevca Dina Rupčića i bivšeg župnika Korenice a sada čuvara svetišta na Krasnom i župnika Kutereva vlč. Stipe Zebe.

Propovjednik fra Tino Labrović u prigodnoj je homiliji dao paralelu između sudbine posljednje hrvatske kraljice koja je preminula u progonstvu u Italiji i progonstva Hrvata katolika iz Bosne i Hercegovine koji nakon izgnanstva iz svoje domovine već preko 20 godina borave u Donjem Lapcu i susjednim župama od Korenice do Gračaca.
Kraljica Katarina bila je uzor poniznosti i vjernosti jer je nakon svoje smrti u progonstvu ostavila  Papi  u nasljedstvo Bosnu kao duhovnu baštinu. Prpovijednik je na kraju poručio okupljenim vjernicima "ostanite Bogu vjerni kao duhovni sinovi i kćeri Bosne i Hercegovine i kraljice Katarine Kotromanić  u zgodno i nezgodno vrijeme". 
KUD Kraljica Katarina Kotromanić njeguje folklor i ima narodne nošnje iz svoje domovine Bosne i Hercegovine čime održavaju uspomenu na svoju djedovinu iz koje su prognani u zadnjem ratu, baš kao i posljednja bosanska kraljica Katarina Kotromanić kojoj su doseljeni Hrvati iz Bosne podignuli kip u Korenici.

donji lapac misa na spomendan kraljice katarine kotromanic

Tags: Donji Lapac

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice