bener

Udbina

Kardinal Puljić predvodio slavlje zaštitnika župe Donjeg Lapca, sv. Ivana Pavla II.

donji lapac kardinal puljic(Donji Lapac, 21.10.2018.) - U nedjelju 21. listopada u župi sv. Ivana Pavla II. svečano je proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika ove župe, najmlađe u Gospićko-senjskoj biskupiji. Svečanost proslave patrona župe po treći puta od osnutka župe predvodio je vrhobosanski kardinal i sarajevski nadbiskup Vinko Puljić u koncelebraciji mjesnog župnika Dina Rupčića, župnika župe sv. Križa iz Ogulina Josip Štefančića, župe sv. Antuna Padovanskog iz Bihaća fra Bone Tomića, gvardijana franjevačkog samostana u Čuntiću fra Petra Žagara i zamjenika kardinalova tajnika Jošta Bezeka. U nazočnosti brojnih hodočasnika iz Ogulina i Oštarija kao i župa Udbinskog dekanata, misi su nazočili i gosti iz KUD-a Plješivica iz Zagreba, inače potomci raseljenih Zavaljčana. Misu je glazbom animirao župni zbor pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Karle Tripalo.

Domaći župnik Dino Rupčić pozdravio je s posebnim zadovoljstvom drugog hrvatskog kardinala Vinka Puljića čija povezanost sa župljanima Donjeg Lapca je mnogostruka jer je većina njih bila prognana i s prostora Vrhbosanske nadbiskupije.
Kardinal Puljić pozdravio je domaće vjernike uz poruku da na 92. Misijski dan ne zaborave grobove svojih predaka. U nastavku je progovorio o svojoj višestrukoj povezanosti sa svetim Ivanom Pavlom II. “Papa Wojtyla bio je 264. Papa koji je tu dužnost obnašao od 16. listopada 1978. pa do 2. travnja 2005. godine. Bio je Patar naših dana koji jemposjetio 130 država i 825 gradova te je bio jedna od najjačih misionara. Napisao je 14 enciklika, 41 apostoslko pismo, 15 pobudnica, imenovao je 231 kardinala i 321 biskupa, kao i 1338 blaženika i 482 sveca. S Petrom našim dana papom Wojtilom bio sam posebno povezan te je on je na mene osobno najviše utjecao u presudnim trenucima zbivanja na ovim našim prostorima 90.-tih godina prošlog stoljeća. Kada me imenovao kardinalom u teškim trenucima kušnje za mene i moj narod i kada, hrabrio me i naredio da ne odustajem, te tražio od mene da budem njegov glas u Bosni i Hercegovini. Svi ga danas trebamo kao putokaz da se ljubavlju isplati svjedočiti. Kod sv. Pape Ivana Pavla II. istaknuo bih tri bitna momenta, jako je volio svoje zvanje, svoju snažnu vjeru naslijedio je od oca i živio je radosnu povezanost s nebeskom majkom, zaključio je kardinal Puljić te podsjetio da je spoznao da je papa Woytila pred kraj svog pontifikata osjećao da Crkvu čekaju velike kušnje, poručivši vjernicima da se tome odupru.
Domaćini su na kraju kardinala pokonili repliku oltarne slike sv. pape Wojtyle te križ iz Kraljeve sutjeske.

donji l kardinal s vjernicimadonji lapac kardinal kuharic na proslavi patrona sv ivana pavla II

Tags: Sv. Ivan Pavao II., Donji Lapac, kardina Vinko Puljić

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice