bener

Udbina

Dan Klanjateljica Krvi Kristove proslavljen na Udbini

Tradicionalni Dan Klanjateljica Krvi Kristove ove je godine uoči treće vazmene nedjelje proslavljen na Udbini, gdje su u subotu 4. svibnja zajedno sa šezdeset sestara hodočastili članovi Zajednica Krvi Kristove (ZKK), bivše članice Družbe te drugi suradnici.

Riječ dobrodošlice hodočasnicima, njima više od 500, u crkvi hrvatskih mučenika uputio je domaći župnik vlč. Josip Šimatović. On je predstavio samo svetište, ali i posvijestio važnost toga kraja u teškoj hrvatskoj povijesti tijekom mnogih stoljeća.

Kao neposredna priprava za misno slavlje održano je euharistijsko klanjanje, koje su pripremile sestre, članice Povjerenstva za zajednice Krvi Kristove i ASC pridružene.

Euharistijsko slavlje u zajedništvu s osam svećenika predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a pjevanjem je animirao zbor sestara Klanjateljica Krvi Kristove.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup Košić u Donjem Lapcu

Sisački biskup Vlado Košić predslavio je misu na 5. korizmenu nedjelju u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu u suslavlju domaćeg župnika Dina Rupčića. Biskup Košić je rado prihvatio poziv domaćeg župnika da se uvjeri kako žive vjernici u pograničnim župama kojih ima puno i u njegovoj biskupiji. Vlč. Rupčić je po upravljanju župama vrlo raritetan jer je župnik u dvije države, kao i dva dekanata.

Biskup Košić je u svojoj poruci poručio da nas Isus poziva na obraćenje i daje nam snagu za bolji život. Biskup Košić je poželio da ne proslavljamo samo Isusovo uskrsnuće već da ga i doživimo. Biskup je istaknuo pozitivnu pojavu u Sisačkoj biskupiji naglasio da  skoro svaki mjesec ima krštenje  5. djeteta  u obitelji, sedmog, a imao je i krštenje nedavno dvanaestog djeteta u obitelji.  Isto je poželio i rubnim župama Gospićko-senjske biskupije da se ne boje života i da budu otvorene rađanju. Na kraju mise župljani su poklonili biskupu Vladi Košiću Sutješki križ iz Kraljeve Sutjeske odakle potječe većina vjernika pridošlih na prostor Ličkog Pounja.

Tekst  i snimka (dio s mise) Zvonko Ranogajec

Ika donji lapac biskup kosic

Ispis E-mail

KRIZMANICI GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE NA UDBINI

Udbina, u subotu,  6. travnja 2019. primila je oko 350 do 400 vjeroučenika Gospićko-senjske biskupije koji će ove godine primiti sakrament sv. potvrde ili krizme. Redovito su to osmaši, a u manjim župama sedmi i osmi razredi. Crkva hrvatskih mučenika i trg ispred svetišta primali su mlade zvucima pjesme.

U 10 sati počeo je službeni početak susreta. Župnik i dekan te čuvar svetišta i biskupijski povjerenik za mlade preč. Josip Šimatović pozdravio je prisutne, vlč. Dino Rupčić pročitao je odlomak iz Ivanova evanđelja (20,19-23) o Isusovom ukazanju učenicima nakon uskrsnuća i na temelju  njega preč. Šimatović predvodio je uvodnu molitvu.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskupijsko korizmeno hodočašće u CHM na Udbinu

U subotu, 30. ožujka 2019. upriličeno je Biskupijsko korizmeno hodočašće Gospićko-senjske biskupije u Crkvu hrvatskih mučenika na Udbinu. Okupilo se na Krbavskom polju ispred crkve Sv. Marka-Groba oko 700 vjernika. U 10 sati počela je iz Podudbinja pobožnost Križnog puta sve do Crkve hrvatskih mučenika. Križni put predvodio je biskup u miru mons. Mile Bogović. Tekstove pojedinih  postaja čitali su župljani Udbinskog dekanata i 2 redovnice: s. Ljubomira Lešić iz Družbe Sestara Presvetog Srca Isusova koja djeluje u župi i školi Otočac i s. Marijana  Miletić milosrdnica, djeluje kao medicinska sestra u Općoj bolnici u Ogulinu. Između postaja koje je najavljivao  vlč. Dino Rupčić, župnik u Donjem Lapcu, molila se krunica i pjevale pripadne pjesme. Nakon križnog puta slijedila je sv. ispovijed.

Continue Reading

Ispis E-mail

Stepinčevo u Donjem Lapcu

Stepinčevo u Donjem Lapcu

Po prvi puta je u najmlađoj župi Gospićko-senjske biskupije svečano proslavljen blagdan Stepinčeva kojeg je predslavio rektor sjemeništa Zmajević u Zadru i ravnatelj katoličke osnovne škole Iva Mašine don Roland Jelić. Suslavio je mjesni župnik Donjeg Lapaca, Zavalja i Boričevca Dino Rupčić.

Continue Reading

Ispis E-mail

Biskup Bogović na Novu godinu u Donjem Lapcu

donji lapac ng marija bogorodica(Donji Lapac, 1.1.2019.) - Gospićko-senjski biskup u miru mons. Mile Bogović predslavio je blagdan sv. Marije Bogorodice u župi sv. Ivana Pavla II. u Donjem Lapcu. U svom obraćanju na početku građanske godine progovorio je o blagdanu Bogorodice Marije kojoj je posvećeno slavlje na prvi dan Nove godine. Suslavio je mjesni župnik Dino Rupčić.
Biskup Bogović na početku je progovorio o značaju zanimanja i zvanja. „Koja su to temeljna ljudska zvanja pa prije nego skrenemo pozornost na električare i automehaničare, pogledajmo kakvo je stanje s temeljnim ljudskim zvanjima: očinstvom, majčinstvom. Nije li i danas važno kako biti otac, kako biti majka? Neće se nitko, valjda, usuditi reći da ta zvanja nisu važna za napredak čovječanstva. Danas slavimo Mariju kao rodilju i odgojiteljicu, kao majku. U Mariji kršćanin čita onaj nepatvoreni majčinski osjećaj koji je svima potreban, kojega smo svi žedni i gladni, a koji se sve rjeđe susreće a sve češće javno omalovažava i obezvrjeđuje. U poplavi godišnjih priznanja i nagrada kao da i u crkvenim krugovima zvuči staromodno: Majka godine!

Continue Reading

Ispis E-mail

Pretraživanje stranice